AUTOBIOGRAFIJA najuspješnijeg menadžera XX. stoljeća

Jack Welch

Opseg: 502 str., ilustrirano
Uvez: tvrdi s ovitkom, 16 x 24 cm
Maloprodajna cijena: 350,00 kn; kod Nakladnika niža

Jack Welch, jedna od američkih poslovnih ikona, uči nas kako vođa obdaren oštroumljem, odvažnošću i poštenjem, ljudima oko sebe može ulijevati samosvijest i vjeru u vlastite dosege, uspješno se suprotstavljati neočekivanim burama i olujama, poticati neprekidno poboljšavanje učinkovitosti svoje tvrtke te kvalitete njezinih proizvoda i usluga. Ova knjiga u punom svjetlu odražava osobnost Jacka Welcha: realistična je, snažna i u cijelosti prožeta zdravim razumom.


Kao generalni direktor General Electrica tijekom dvadeset godina vrijednost tvrtke povećao je za više od 450 milijardi dolara i postao jednim od najslavljenijih poslovnih vođa u svijetu. Nenadmašnom uspješnošću i dosljednošću kojima je provodio svoje inicijative kao što su ostvarivanje kvalitete Šest sigma, globalizacija i elektronizacija poslovanja stvorio je standarde prema kojima se danas definira moderna korporacija. U isto vrijeme, kao izuzetno odvažan šef izgradio je jedinstvenu poslovnu filozofiju i operativni sustav koji počiva na ''protočnom'' širenju ideja, intenzivnoj usredotočenosti na zaposlenike kao i na neformalnom načinu davanja i uzimanja koji upravo u birokraciji vidi svoga najljućeg neprijatelja.
Služeći se anegdotalnim pristupom i nerijetko šalama na vlastiti račun, Jack Welch nas upoznaje s ljudima (prije svega svojom irskom majkom) koji su oblikovali njegov život te nas sustavno vodi kroz velike uspjehe i velike promašaje što su obilježili njegovu karijeru.
Zaposlivši se 1960. u General Electricu kao mladi inženjer s godišnjom plaćom od 10.500 dolara, Jack je potrebu da se ''izvuče iz gomile'' spoznao onog trenutka kad mu je uručena povišica koja se nije razlikovala od povišice koju su istoga dana dobili i svi njegovi kolege. Podalje od korporativne birokracije ostao je i dok je, odjeven u traperice i pulover, iz ureda smještenog u hotelu Hilton u Pittsfieldu, država Massachusetts, rukovodio General Electricovim poslovnim divizijama čija je vrijednost dosizala 2 milijarde dolara.
Jack je godinama izbjegavao sjedište General Electricove uprave u Fairfieldu u državi Connecticut, sve dok ga nije pozvao ondašnji generalni direktor korporacije Reg Jones, koji je u to vrijeme počeo tragati za svojim nasljednikom. Uslijedilo je jedno od najbolnijih razdoblja u Jackovu životu - započela je borba za mjesto generalnog direktora tvrtke. Ta je borba bila ispunjena snažnim tenzijama i na trenutke se činilo da on u njoj nema nikakvih izgleda. Pa ipak, srdačan zagrljaj Rega Jonesa potvrdio je Jacka kao novoga čelnog čovjeka General Electrica i on je, nimalo ne oklijevajući, započeo njegovu korjenitu transformaciju.
Welch nas vodi kroz godine Neutronskog Jacka, kad se broj zaposlenih u General Electricu u sklopu provođenja strategije ''popravi, prodaj ili zatvori'' smanjio za više od 100.000 ljudi te nam objašnjava kako je akviziciju RCA učinio jezgrom budućih financijskih uzleta korporacije.
Na njegovu putu bilo je, dakako, i pogrešaka i Jack se s njima suočava sasvim otvoreno. U poglavlju naslovljenom ''Prepun sebe'' opisuje nam jednu od svojih najvećih zabluda, kupovinu tvrtke Kidder Peabody čija je kultura bila u posvemašnjoj suprotnosti s kulturom General Electrica.
Poput ostalih, i priča o njegovoj posljednjoj godini, onoj koju su obilježili sustavno vođen proces izbora novoga generalnog direktora tvrtke i neuspjeli pokušaj kupovine Honeywella, obiluje mnoštvom najsitnijih pojedinosti.
U knjizi nalazimo i poglavlja, koja svojim ležernim sadržajem u nju unose neku vrst osvježenja. Jedno od takvih poglavlja svakako je i ''Kratak osvrt na golf'' u kojem čitatelj, na prisan i neposredan način, upoznaje Jackov natjecateljski duh te doznaje koliko je važna uloga koju u njegovu životu ima prijateljstvo.
Knjiga je predodređena da postane klasičnim djelom literature poslovnog žanra. Na osebujan način približava nam uspješan životni put ispunjen strastvenom i autentičnom životnom energijom.
Dr. Ivan Mišetić

nazad