DRAGI SINE

Lord Chesterfield

Opseg: 192 str., ilustrirano
Uvez: meki, 12 x 19 cm

Dragi sine izbor je pisama koja je lord Chesterfield pisao izvanbračnom sinu Philipu tijekom trideset godina, počevši od 1739. Pisma ocrtravaju strategiju uspjeha koja prelazi vremenske okvire. Iako je od njihova nastanka prošlo dva i pol stoljeća, pisma tog obrazovanog, moćnog i mudrog oca zaprepašćuju svojom svevremenošću, plijene toplinom i jednostavnošću. Evo što, primjerice lord kaže o uspjehu, učenju, poslu, pregovaranju i slično.

O uspjehu
" Pravom kulturom, brižljivošću, pozornošću i trudom svaki razborit čovjek može postati što god želi samo ne dobrim pjesnikom."

O učenju
''Čovjek koji je stekao golemo znanje iskustvom i promatranjem odskače od čovjeka puka knjiškog znanja kao što dobro dresiran konj odskače od magarca."

O poslu
"Nijedan se posao ne može obaviti bez određena prikrivanja. Pretvaranje je, međutim, podlo i opako. Prikrivanjem samo skrivamo vlastite karte, dok pretvaranjem zavirujemo u tuđe..."

O pregovaranju
"Nemoj zbog želje da nekomu ugodiš ili zbog laskanja, ulagivanja, ili dodvoravanja drugih ni najmanje odstupiti od onoga što ti nalažu pamet i razboritost."

O utjecanju na ljude
"Muškarcima kao i ženama mnogo češće upravlja srce nego razum. Put do srca vodi preko osjetila; ugodiš li njihovu oku i uhu, obavio si pola posla."
 

nazad