KAPITAL - Pledoaje za čovjeka

Reinhardt Marx

Uvez: tvrdi
Format: 16 x 24 cm
Opseg: 264 stranica
ISBN: 978-953-182-085-1
Cijena: 195,00 kuna


IZ PREDGOVORA HRVATSKOM IZDANJU
Mnogi doživljavaju gospodarsku globalizaciju kao egzistencijalnu prijetnju. Kriza na međunarodnom tržištu financija pokazuje kako anonimni kapital snažno određuje našu sudbinu. Banke i fondovi špekulacijama gube milijarde, a ceh plaćaju drugi. Mnogi pozivaju na socijalnu pravednost. Svi se ne slažu potpuno u tome što to znači. U toj raspravi spominju se i teze Karla Marxa i prečesto se precjenjuju. Danas se sve svodi na pitanje: Služi li kapital još čovjeku ili čovjek služi još samo kapitalu? Reinhard Marx, nadbiskup Münchena i Freisinga, ima doduše isto prezime kao Karl Marx, ali ne dijeli i njegov svjetonazor. On razmišlja na temelju kršćanske odgovornosti i pita se može li u svijetu, u kojem je, kako se čini, moć novca bezgranična, biti pravednosti, slobode i solidarnosti.

U POTRAZI ZA SOCIJALNIM TRŽIŠNIM GOSPODARSTVOM
Kapital ne trebaju samo ljudi; i kapital i tržište trebaju ljude. Sistem socijalnoga tržišnog gospodarstva u očitoj je prednosti i prema «primitivnom kapitalizmu» i prema preobraženom marksizmu. Stoga nadbiskup Marx intervenira, usprotivljuje se u ime čovjeka i na temelju kršćanske odgovornosti. Globalizacija tržišta mora se dopuniti globalizacijom solidarnosti i pravednosti. Kapitalizam bez okvirnog poretka šteti općem dobru. To nije samo pitanje morala nego i jasna, empirijski provjerljiva ekonomska spoznaja. Kao u okvirnom poretku nacionalne države, tako su nam potrebni i globalni propisi za novčane tokove, prava zaposlenika i ponašanje u gospodarskom svijetu. Postizanje globalne solidarnosti i pravednosti obveza je politike, ali i svakog sudionika u ekonomskim zbivanjima. A to smo napokon svi.
U listopadu 2008. godine objavio je knjigu Kapital, nazvanu po istoimenoj knjizi njegova prezimenjaka iz 19. stoljeća, Karla Marxa, u kojoj se kritizira kapitalizam.
U predgovoru knjizi autor ističe: «Polazište za razmišljanja o ovoj knjizi jest Karl Marx, ne samo zbog istog prezimena. Kratka napomena iz enciklike Centesimus annus 26,4 Ivana Pavla II. zaokuplja me već mnogo godina. Mojim riječima: Prekretnica 1989. godine ne sadržava samo 'krizu marksizma' nego i obvezu stvaranja bolje alternative za svladavanje nepravednosti i siromaštva u globalnom socijalnom tržišnom gospodarstvu. Inače će pogrešne ideje Karla Marxa i njegovih epigona ponovno privući veliku pozornost. A to bi bilo katastrofalno.
Još dok sam radio u socijalnom institutu 'Kommende' u Dortmundu, pa kao profesor kršćanskoga socijalnog nauka u Paderbornu i naposljetku kao biskup, izjašnjavao sam se i morao se na različite načine izjašnjavati o socijalnoetičkim temama. Na kraju svojega nastavničkog rada objavio sam sa svojim suradnikom Helgeom Wulsdorfom udžbenik kršćanske socijalne etike. Neki članci, predavanja, propovijedi i tekstovi nastali su posljednjih godina. Tada me je ipak privukla ideja da te razne tekstove i očitovanja pripremim na razumljiviji način za šire čitateljstvo i aktualiziram ih, jer katolički socijalni nauk upravo i spada u opću javnu raspravu.»

 … »Nadam se da će knjiga pobuditi diskusije, pa i kontroverzne. Treba nam ta rasprava o načelnim pitanjima – za dobro čovjeka!«

 

 

 

nazad