SEDAM EVINIH KĆERI - Genetička povijest Europljana

Brian Sykes

Opseg: 272 str., ilustrirano kartama
Uvez: tvrdi s ovitkom, 16x24 cm

Profesora Bryana Sykesa, stručnjaka svjetskoga glasa na području istraživanja DNK i evolucije čovjeka, pozvali su 1994. da ispita ostatke Ledenog čovjeka pronađenog slučano duboko u ledu talijanskih Alpa. Otkriće zaleđenog pretka I njegova starost – 5000 godina – zadivili su svijet. No ino što je priču s naslovnih stranica učinilo još zanimljivijom jest činjenica da je profesor Sykes ušao u trag genetskom potomku Ledenog čovjeka – ženi koja danas živi u Velikoj Britaniji.
Kako je utvrdio da je riječ o rođakinji čovjeka koji je umro prije više tisuća godina?
U knjizi Sedam Evinih kćeri Sykes govori o svojim istraživanjima zadivljujućega gena koji se nepromijenjen prenosi s naraštaja na naraštaj po majčinoj liniji, I opisuje kako se njime koristi na čudesnom putovanju kroz vrijeme I prostor u potrazi za našim pretcima.
Pošto je očitao slijedove baza tisuća uzoraka DNK iz cijeloga svijeta, utvrdio je da ih se može svrstati u samo nekoliko desetaka skupina.
U Europi ih je samo sedam. Na temelju 6000 uzoraka DNK zaključio je da je gotovo svaki čovjek europskog podrijetla, ma gdje u svijetu živio, potomak jedne od sedam pramajki, sedam Evinih kćeri. Nadjenuo ima je tradicionalna europska imena I odredio približno u kojem je dijelu Europe živjela. Najstarija je živjela prije 45000 godina, a najmlađa prije 8000 godina.
Pred čitateljem je uzbudljiva znanstveno-popularna priča iz koje će saznati kako se utvrđuje naše podrijetlo, gdje su, kada I u kakvim okolnostima živjeli naši genetski pretci te da smo svi mi dokaz čudesne snage naše DNK koja je preživjela tolike tisuće godina I danas živi u nama. Ti je priča o evoluciji ljudske vrste u sasvim novome svjetlu, ali I priča koja zadire u samu bit čovjeke kao jedinke I u bit njegova osjećaja identiteta.
 

nazad