VI STE SVOGA TIJELA GOSPODAR

Dr. Oz, dr. Roizen

Opseg: 418 str.
Uvez: tvrdi s ovitkom; 19 x 24 cm
Ilustrirano
Maloprodajna cijena: 195,00 kn

Svjetska uspješnica sada i na hrvatskome

Vjerojatno mislite da znate mnogo o svome tijelu, da vam je dovoljno pogledati se u zrcalo i prisjetiti se srednjoškolskoga gradiva iz biologije. Iako živimo u vremenu u kojem smo često opsjednuti svojim tijelom, većina zna vrlo malo o tome što pokreće i održava naš organizam.

Da bi nam približili i rasvijetlili taj čudesni i složeni tjelesni mehanizam, glasoviti stručnjak za borbu protiv starenja i utemeljitelj koncepta Real Age dr. Michael Roizen te ugledni kardiokirurg dr. Mehmet Oz uspoređuju naše tijelo s našim domom: naše su kosti kućne grede, oči prozori, pluća ventilacijski sustav, crijeva kanalizacijske cijevi, a masnoće starudija koje se trebamo otarasiti.

Ako želimo da u domu bude sve u redu, treba znati gdje što stoji, kako funkcionira i sve to pravilno održavati. Isto vrijedi za naše tijelo.

Ovom knjigom autori pobijaju neke predrasude o tome na koji način ljudsko tijelo funkcionira i stari. Uz pomoć duhovitih i preglednih crteža vode čitatelja u obilazak svih glavnih organa i tjelesnih sustava. Pritom se ne koriste nerazumljivim medicinskim pojmovima, niti sadržaje pretjerano pojednostavnjuju. Nakon što riješite test i provjerite svoje (ne)znanje o tijelu, doznajete sve najvažnije o radu srca, probavi, disanju, mozgu, osjetilima, hormonima, imunološkom sustavu, bolestima..., o tome kako izbjeći ili promijeniti okolnosti koje ugrožavaju kvalitetu vašđeg života.

Jednostavan, razumljiv i prilagodljiv plan obrane od «demona» starosti i bolesti uključuje i Prehrambeni priručnik s četrdesetak recepata za ukusne i energetski prilagođene obroke te upute za tjelovježbu.

Dobro došli u svoje tijelo! Zašto ne biste zavirili u njega i malo ga proučili?

Riječ urednika hrvatskog izdanja, prof. dr. Rajka Ostojića

Tijelo kao dom mogao bi biti najkraće izrečen sadržaj ove knjige, a njezina glavna svrha poznavanje i održavanje vlastita tijela kako bismo što dulje zadržali mladost i zdravlje. Nije se teško složiti s autorima koji tvrde da uglavnom bolje poznajemo programe svog mobitela i sofisticiranih audio i video kutija nego vlastito tijelo.
Autori - glasoviti stručnjak za borbu protiv starenja i utemeljitelj kncepta RealAgea prof. dr. Michael Roizen te kardiokirurg prof. dr. Mehmet Oz – na jednostavan i duhovit način objašnjavaju složenu tjelesnu građu i tjelesne mehanizme. Naše tijelo uspoređuju s našim domom: naše su kosti kućne grede, oči prozori, pluća ventilacijski sustav, crijeva kanalizacijske cijevi, a masnoće starudija koje se trebamo otarasiti. Pritom se ne koriste nerazumljivim medicinskim jezikom, niti sadržaje pretjerano pojednostavnjuju. Uz pomoć duhovitih i preglednih crteža vode čitatelja u obilazak svih glavnih organa i tjelesnih sustava. Na tom izletu, nakon što riješite test i provjerite svoje (ne)poznavanje vlastita tijela, doznajete sve najvažnije o radu srca, probavi, disanju, mozgu, osjetilima, hormonima, imunološkom sustavu kao i o najčešćim bolestima koje ih ugrožavaju. Uz ogradu da se uvijek valja posavjetovati s vašim liječniko, autori navode i najvažnije skupine lijekova koji se koriste u prevenciji (pa i liječenju) najčešćih bolesti današnjice.
A kad upoznate pojedini dio tijela, autori vam daju izravne upute o tome kako možete djelovati na svoju biološku/stvarnu dob. Naime, režimom prehrane, različitim vježbama i dodatcima prehrani dokazano možete smanjiti svoju biološku dob (RealAge) u odnosu na onu kronološku (godine starosti). Pritom nikako nije riječ samo o vanjskom izgledu. Dapače, mladolik vanjski izgled i vitalnost ogledalo su usporenog starenja svih tjelesnih sustava.
Upotpunjena naputcima za vježbanje i prehranu, za jednostavno mijenjanje životnih navika i uporabu alternativnih metoda, knjiga VI STE SVOGA TIJELA GOSPODAR daje vam plan - lagan, razumljiv i prilagodljiv - obrane od «demona» starosti i bolesti. Povrh svega, dobivate i plan vrlo ukusne i energetski uravnotežene prehrane s trideset recepata kojima je jedina svrha očuvati zdravlje i produljiti mladost.

Autori su priznati stručnjaci s vrhunskih američkih klinika. Važno je naglasiti da su postavke ove knjige u suglasju s misijom Svjetske zdravstvene organizacije koja stavlja naglasak na promicanje zdravijeg načina života i aktivno uključivanje stanovništva u očuvanje vlastitog zdravlja. Briga o zdravlju nije nigdje u svijetu, pa ni u Hrvatskoj, dovoljno popularizirana. Uvjeren sam da bi ova knjiga mogla promijeniti to stanje jer na vrlo razumljiv način upoznaje čitatelja kako organizam funkcionira.
Osobno mi se svidio i koncept RealAgea, u čiju točnost smo se svi uvjerili: prisjetimo se obilježavanja, dvadeste ili tridesete obljetnice mature i što su godine učinile ili nisu učinile našim vršnjacima! Dakako da bismo svi željeli održati zdravlje i vitalnost. Prvi korak na tom putu svakako je upoznavanje vlastita tijela i, kao što se u ovoj knjizi naglašava, baš ste VI onaj središnji stup oko kojega se uz stručnu medicinsku pomoć gradi i nadograđuje vaš boljitak.
Prof. dr. Rajko Ostojić 

nazad